Ruokavaliotyypit

Ruokavaliotyypit

Lähes jokaiselle iskee jossakin vaiheessa elämää tarve ottaa oma ruokavalio tarkkailun alle. Syitä tähän on monia. Usein pyritään muuttamaan syömistottumuksia terveellisempään suuntaa. Ehkä tavoitteena on pudottaa painoa tai pienentää sairauksien riskiä. Toisinaan myös lääkärit kehottavat keventämään ruokavaliota ja vähentämään ainakin sokereiden osuutta. Joskus ruokavalio voi olla ainoa ratkaisu esimerkiksi jonkin sairauden hoidossa ja ainakin allergiat rajoittavat osaltaan tiettyjen ruoka-aineiden käyttöä varsin tarkastikin. Tietyn ruokavalion noudattamisen syyt voivat olla myös eettisiin seikkoihin liittyviä tai pyritään valitsemaan mahdollisimman ekologia vaihtoehtoja omalle lautaselle.

Mikä ikinä onkaan omien valintojen taustalla, pääasia on, että meillä jokaisella on oikeus vaikuttaa siihen, mitä käytämme ravinnoksemme. Nykymaailmassa ruoka kulkee mantereiden välillä pitkiäkin matkoja, eikä ihmisten enää tarvitse rajoittaa ruoka-aineitaan oman maan antimiin. Asialla on tietysti myös omat kääntöpuolensa, mutta pääasiassa voimme sanoa nauttivamme tropiikin hedelmistä varsin mielellämmeRuokavaliot ovat nykyisin myös vahvasti trendiin sidottuja ilmiöitä. Varsinkin internetin tuoman monenlaisen informaation sekä disinformaation myötä, ihmisten on helppo uskoa ja omaksua elämäntapoihin liittyviä villityksiä, mikäli joku osaa riittävän vakuuttavasti niitä suositella. Toisinaan joudumme törmäämään myös varsin radikaaleihin ruokavaliomalleihin, joilla kerrotaan olevan jos jonkinlaisia positiivisia, terveyteen ja yleiseen hyvinvointiin liittyviä vaikutuksia. Näillä ei tosin välttämättä ole minkäänlaista tieteellistä tutkimuspohjaa taustallaan ja saattavatkin aiheuttaa merkittävää vahinkoa elimistölle, mikäli ruokavaliota noudatetaan pitkään ja kurinalaisesti. Jokaisen tulisikin ensisijaisesti kuunnella omaa kehoaan ja pyrkiä äärimmäiseen skeptisyyteen kaikkea internetistä luettua kohtaa. Varsinkin, jos asia koskee elämäntapoja, ruokavalioita ja sairauksien hoitoa. On kuitenkin myös varsin selvää, etteivät lääkärimmekään aina ole täysin ajan tasalla ruokavalion merkityksestä nimenomaan sairauksien hoitoon liittyen, sillä länsimaalainen lääketiede ei toistaiseksi ota ruuan merkitystä riittävän tosissaan. Asia on kuitenkin pikkuhiljaa muuttumassa ja myös lääkärit ovat yhä kiinnostuneempia hoitamaan potilastaan kokonaisvaltaisesti kaikin mahdollisin keinoin, eikä enää pelkästään lääkehoidon avulla.

 

Lukuisat syyt ruokavalion noudattamiseen

 

Useimmiten henkilön lähtiessä tavoittelemaan terveellisempää elämäntapaa, hän keskittyy ensimmäisenä muuttamaan ruokavaliotaan. Toisinaan päätös ei kuitenkaan ole omissa käsissä, vaan esimerkiksi sairaudet ja allergiat voivat tehdä isojakin päätöksiä ihmisen puolesta. Yksi yleisimmistä, merkittävästi ruokavaliota muokkaavista syistä, on muun muassa keliakia. Kyseessä on eliniän kestävä autoimmuunisairaus, jossa gluteenia sisältävät tuotteet aiheuttavat tulehdusta suolistossa ja näin ollen estää tärkeiden ravintoaineiden imeytymistä. Hoitamattomalla keliakialla voi olla merkittäviä, terveyttä heikentäviä seurauksia ja siitä syystä ruokavalio on pidettävä äärimmäisen tarkasti täysin gluteenittomana. Gluteenia sisältävät muun muassa vehnä, ohra ja ruis. Useimmiten keliaakikko siirtyy kokonaan viljattomaan ruokavalioon ja korvaa esimerkiksi leipä- ja pastatuotteet gluteenittomilla vaihtoehdoilla. On olemassa myös erilaisia terveyden ylläpitoon liittyviä ruokavalio-ohjelmia, joita henkilö itse on päättänyt syystä tai toisesta noudattaa. Nämä liittyvät usein esimerkiksi ruuansulatusongelmiin, iho-ongelmiin tai jopa mielialan muutoksiin. Näissä tapauksissa henkilö, yleensä oman kokemuksensa pohjalta tai mahdollisesti toisen henkilön suosittelemana, päättää kokeilla tiettyä ruokavaliota ongelmansa ratkaisemiseksi ja positiivisia tuloksia havaittuaan, päättää pitäytyä kyseisessä ruokailutavassa. Usein esimerkiksi maitotuotteet tai liian sokeripitoinen ruokavalio voivat edesautta tiettyjen ei-toivottujen vaikutusten esiintymistä, kuten ihon epäpuhtauksien syntymisestä tai vaikeuttaen ruuansulatusta, ilman että kyseessä olisi kuitenkaan lääkärin toteama allergia. Tietyn ruokavalion noudattamisen syyt voivat myös olla eettisyyteen tai ympäristöystävällisyyteen pyrkivät. Kasvissyönti tai vegaaninen ruokavalio usein selitetään omalla halulla vaikuttaa liha- ja maitoteollisuuden tuomiin ympäristövaikutuksiin ja eläinten hyvinvointiin liittyviin kiistanalaisiin olosuhteisiin, lopettamalla kyseisten tuotteiden käytön täysin. Toki taustalla voivat olla myös terveellisyyteen liittyvät seikat, mutta usein mukana on myös poliittinen kannanotto. Osa on myös tiukasti sitä mieltä, että lihatuotteet eivät ole ihmisille se luontaisin ravinnonlähde ja lihansyönnin vähentäminen tai jopa lopettaminen ratkaisisi monia terveys- ja ympäristöongelmia.

Lukuisat syyt ruokavalion noudattamiseen