Painonpudotuksella on varsin monipuolisia vaikutuksia elämääsi

Painonpudotuksella on varsin monipuolisia vaikutuksia elämääsi

Kuukausien ajan olet siis käynyt salilla, lenkkeillyt räntäsateessa ja kieltäytynyt houkuttelevista happy hour -tarjouksista ja lopultakin saanut karistettua ne viimeiset ylimääräiset kilot. Onneksi olkoon, itseluottamuksesi on luultavasti kasvanut huimasti ja olet tyytyväisempi ulkonäköösi – tai oikeastaan olet tyytyväisempi, piste. Painonpudottaminen ei ole helppoa, erityisesti kun olut ja chicken wingsit tuntuvat sunnuntai-iltapäivänä erinomaiselta yhdistelmältä, mutta siinä on todellisia etuja, joista osaa et ehkä osannut edes ennakoida. Kirkkaampi iho ja parempi seksielämä ovat vain alkusysäys uudelle elämällesi. Tässä siis koottuna vielä hyötyjä, joita painonpudotus sinulle avaa ja ne luettuasi voit heittää liian suuret housusi lopullisesti nurkkaan.

Painonpudotuksen seurauksena unenlaatusi paranee merkittävästi. Tutkimukset osoittavat, että jo vähentämällä viisi prosenttia kehon rasvapitoisuudesta auttaa sinua nukkumaan paremmin ja pidempään koko yön läpi. Painonpudotus saattaa auttaa myös kuorsaamiseen ja ehkäistä uniapneaa. Unen lisäksi painonpudotus vaikuttaa hormonitoimintaan. Hormoneista saattaa tulla ensimmäisenä mieleen teinivuodet, mutta niillä on suuri merkitys aikuisenakin ja muuhunkin kuin seksuaalisuuteen. Hormonit säätelevät ruoansulatusta, vaikuttavat lihasten kasvuun ja mielialaan. Rasvan vähentyminen tasapainottaa hormonitoimintaa.

Kevyempi olemus ja lisää testosteronia

Painonpudotuksen myötä energiatasosi ovat luultavasti kohonneet huomattavasti. Jaksat paremmin työelämässä, lenkillä ja myös makuuhuoneen puolella. Painonpudotuksen on todettu kohottavan testosteronitasoja ja lisäävän verenkiertoa. Parantunut fyysinen kunto vaikuttaa oikeastaan kaikkeen tekemiseesi ja esimerkiksi työstressi on helpompi hallita. Sen lisäksi, että säännöllinen kuntosalilla käyminen on kasvattanut fyysistä kuntoasi, samalla se on vaikuttanut positiivisesti mieleesi. Kuntoilu vapauttaa tutkitusti endorfiineja. Endorfiinit ovatkin juuri niitä kemiallisia aineita, jotka ovat vastuussa kuntoilun jälkeisestä hyvänolontunteesta. Endorfiinit ovat yhteydessä aivoihisi vähentäen kivun kokemusta ja lisäten kehossa saman tyyppistä hyvän olon tunnetta, jonka morfiini aiheuttaa. Painon pudottaminen auttaa lihasten kasvattamisen lisäksi myös nivelkipuihin. Nivelet ovat kovilla joka päivä muutenkin, mutta ekstrapaino vyötäisillä vielä pahentaa asiaa. Yksinkertaisesti sanottuna, mitä vähemmän painat sitä vähemmän nikamiesi ja niveliesi täytyy jaksaa sinua tukea ja sitä vähemmän siitä aiheutuu kipua.

Vaikka olisit aloittanut kuntoilun pelkästään painonpudotus mielessäsi, olet saattanut huomata liikunnan vaikutukset myös ihoosi. Painon pudottaminen vaikuttaa tosiaankin myös ihoon saaden sen hehkumaan. Lisäksi usein laihduttamiseen liitetty terveellinen ruokavalio, kasvikset ja hedelmät, auttavat huolehtimaan ihon hyvinvoinnista. Muista vain pestä kasvot huolellisesti liikuntasuorituksen jälkeen, jotteivat hiki ja kuona-aineet jää tukkimaan huokosiasi. Kun laihdutus on saatu pois tehtävälistalta, stressikin on jo selvästi vähentynyt. Mutta tämä on vaikutus yleisemminkin. Liikunta ja tasapainoinen ruokavalio sekä riittävä uni ovat kaikki mainioita tapoja hallita stressiä ja ahdistusta.

Kevyempi olemus ja lisää testosteronia

Säästä rahaa ja laihdu

Liikunta ja keventäminen auttavat siis urheilullisen olemuksen lisäksi saavuttamaan paremman mielen tasapainon. Mutta uudella elämäntavalla ja valinnoilla on vaikutusta myös esimerkiksi rahan kuluttamiseen. Jos olet aiemmin käyttänyt 20 euroa kuljetusmaksuihin tilatessasi ruokaa ruokaan tai 10 euroa viinilasilliseen baarissa, saatat huomata, että rahaa jää säästöön yllättäviä määriä. Kokkaamalla ruoan itse ja juomalla vähemmän olet jatkuvasti lähempänä painonpudotustavoitettasi. Tämä on varsin yksinkertainen yhtälö, sillä mitä vähemmän syöt sitä vähemmän käytät rahaa ruokaan. Motivaatiota saa helposti lisättyä myös siten, että säästää nämä rahat jotain erityistä tarkoitusta varten ja palkitsee itsensä tavoitteen täytyttyä. Tai jos tavoitteesi ovat korkeammat, voit kokeilla onneasi VikingLotossa tai jopa PokerStars -kasinopeleissä, niin voit hyötyä suuresti pienistä alkusäästöistä.

Samalla kun housujesi ympärysmitta pienenee, on hyvin todennäköistä, että ystäväpiirisi puolestaan kasvaa. Olethan jo aloittanut selkeästi aktiivisemman elämän parempaa kuntoa tavoittelemalla ja sitä myötä ajautunut uusiin sosiaalisiin kuvioihin. Kun osallistut muuhunkin kuin Netflix-maratoniin kotisohvaltasi, tapaat uusia ihmisiä ja kalenterisi täyttyy mukavista menoista. Lisäksi painonpudotuksen tuoma itsevarmuus lisää usein sosiaalisuutta ja antaa sinulle sysäyksen kohti uusia kuvioita. Oman terveytesi lisäksi saatat vaikuttaa positiivisesti myös ympärilläsi oleviin ihmisiin. Kukapa meistä ei tuntisi syyllisyyttä, jos kumppanimme herää salille kello viisi aamulla tai kieltäytyy kaupassa tarttumasta pasta- tai sipsipussiin? Tämä saattaa hyvinkin kannustaa myös kumppaniasi, ystäviäsi tai vanhempiasi liikkumaan aktiivisemmin ja elämään terveellisemmin. Ja sinustahan saa nykyään seuraa muuhunkin ajanviettoon kuin baarissa istumiseen!

Lisää potkua ja immuniteettia

Lisää potkua ja immuniteettia

Terveellinen elämäntapa vahvistaa myös immuunisysteemiä. Unohda c-vitamiini, sillä mikään ei ole yhtä tehokas flunssaa vastaan kuin parantunut kunto. Pidä huolta siitä, että saat joka yö vähintään kahdeksan tuntia unta, täytä ruokavaliosi tuoreilla vihanneksilla ja proteiinilla ja huolehdi siitä, että liikut hien pintaan usein niin voit olla varma, että tuet vastustuskykyäsi paremmin kuin mitkään vitamiiniporeet. Kuten sanottua, painon pudottaminen ja lisääntynyt aktiivisuus vaikuttaa tuntuvasti myös aivoihisi ja saatat huomata, että aivot ovat saaneet aivan uudenlaista lisäboostia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että muisti paranee kehon rasvaprosentin pienentyessä. Joten et ole ainoastaan hyväntuulisempi, kiitos endorfiinien, vaan todellakin muistat paremmin mitä sinun pitikään tehdä eilen, tänään ja huomenna.

Paras palkinto laihduttajalle on vaatekaapin uusiminen. Näytät toki ilman vaatteitakin nykyään todella hyvältä, mutta koska et voi marssia alasti ympäri kaupunkia, on aika hankkia uusia, istuvia vaatteita. Laihduttamisen myötä kasvanut itsetunto saa monet kokeilemaan uusia tyylejä tai värejä. Haluathan kaikkien näkevän uuden vartalosi, joten valitse ihmeessä muotojasi korostavia vaatteita! Terveellisen ruokavalion myötä tapahtuu myös se ihme, että uudessa painossa onkin mahdollista pysyä. Ennen täysin vastustamattomilta tuntuvat herkut ovat luultavasti paljon helpommin ohitettavissa nykyään. Koukutumme helposti sokeriin, rasvaan ja suolaan, mutta niistä pääsee myös eroon hetken kärvisteltyään. Roskaruoan näkeminen ei siis välttämättä saakaan enää aikaiseksi suurta sisäistä taistelua. Ruoka myös alkaa maistua paremmalta, kun opit maistamaan useampia makuja suolan alta. Ja kiitos aktiivisen liikkumisen, sortuminen herkutteluun silloin tällöin ei haittaa lainkaan. Nämä kaikki hyödyt yhdistettynä, liikunnan ja painonpudotuksen avulla annat itsellesi mahdollisuuden elää pidemmän, terveemmän ja onnellisemman elämän.