Liikunnan aloittaminen

Liikunnan aloittaminen

Liikuntaa pitkän tauon jälkeen aloittavan on hyvä ottaa huomioon muutama perusasia, jotta harrastaminen olisi mukavaa ja motivoivaa, eikä vahinkoja sattuisi. Ihan ensimmäisenä kannattaa miettiä minkälaisesta liikunnasta innostuu ja mikä olisi nykyiselle kunnolle sopiva aloitustaso. Liian helposta urheilusta ei saa täyttä hyötyä ja liian rankka treeni taas jättää ikävän maun koko liikunnasta ja hankaloittaa seuraavalla kerralla liikkeelle lähtöä.

Jos kunto on päässyt laskemaan vaikka sairauden, perhetilanteet tai työkiireiden takia, sitä ei saa takaisin yhdellä tai kahdella rankalla treenillä. Ei, vaikka aiemmin olisi urheillut aktiivisesti. Lähtötason hyväksyminen auttaa asettamaan tavoitteet realistisiksi ja siten motivoiviksi myös pidemmän päälle. Jokaisella kuntoilukerralla lihakset ja nivelet voimistuvat ja hengitys- ja verenkiertoelimet kehittyvät. Tärkeää onkin muistaa nostaa rasitustasoa sopivin väliajoin, jotta kunto pääsisi kehittymään parhaalla mahdollisella tavalla.

9

Liikunnan loppumiseen voi olla monia syitä. Oma hyvinvointi ei ole ensimmäisenä mielessä esimerkiksi masennuksen aikana tai syvästä surusta toipuessa. Naisilla raskaus saattaa vaikuttaa paljonkin liikuntarutiineihin ja pikkulapsiaika on kiireistä koko perheelle. Aiemmat huonot kokemukset liikunnan parissa voivat tehdä sen aloittamisen hankalaksi. Syyt liikunnan loppumiseen eivät ole tärkeitä, vaan se että on nyt päättänyt jälleen lisätä fyysistä rasitusta ja siten parantaa kuntoaan.

Liikunnan aloittaminen ei välttämättä vaadi sen kummemmin rahaa kuin välineitäkään. Esimerkiksi kävely on yllättävän tehokas kunnon kohottaja, ja siihen löytyy yleensä kaikilta varusteet. Kun matkat pitenevät kannattaa miettiä hyviin jalkineisiin panostamista. Lisätehoa kävelyyn saa sauvoilla. Reipastahtinen sauvakävely vastaa kalorinkulutukseltaan jo rentoa hölkkää.

Mikäli olet huolissasi nivelistäsi, vedessä tapahtuva liikunta on turvallinen vaihtoehto sillä vesi auttaa kannattelemaan kehon painoa. Vedessä voi harrastaa uinnin lisäksi vaikka vesijumppaa tai vesijuoksua. Nivelille hellävaraisia ovat myös pyöräily ja kuntopyöräily. Kuntosalillakin voidaan yleensä tehdä juuri sinulle sopiva ohjelma, sillä laitteiden vastukset ja painot ovat helposti säädeltävissä.

10

Jos kaipaat vauhdikkaampaa liikuntaa, niin kuntokeskuksista löytyy usein tunteja joka lähtöön ja niitä voivat kokeilla nekin, joilla ei ole kyseisestä lajista aiempaa kokemusta. Kokeilemalla voi löytää aivan uusia suosikkilajeja. Kannattaa myös tarkistaa erot eri ohjaajien välillä.

Kuntoilu tuntuu aina tauon jälkeen rankalta ja ensimmäinen kerta on pahin. Kannattaa aloittaa rauhallisella tahdilla. Hyvä nyrkkisääntö on, että liikuntasuorituksen aikana pitäisi pystyä puhumaan eli hengästyminen ei saa olla liian voimakasta. Kunto kehittyy varsinkin alussa nopeasti ja liikunnasta tulee palkitsevampaa. Alusta asti kannattaa kokeilla muutamaa eri lajia, esimerkiksi kävelyä ja uintia. Näin liikunta on monipuolista. Harjoitusajaksi riittää alussa 15-30 minuuttia kolmesti viikossa. Melko pian aikaa voi venyttää 10-20 minuuttia per kerta ja viikkoon lisätä yhden harjoituskerran.

Varsinkin alussa treenien myötä lihakset ja nivelet voivat jonkin verran kipeytyä eikä tätä kannata säikähtää, se vain kertoo, että kroppaa on käytetty johonkin. Jos kipu ei häviä muutaman päivän levon avulla tai liikunnan aikana johonkin kohtaa sattuu kannattaa asiaan kiinnittää tarkempaa huomiota. Esimerkiksi huonot lenkkari saavat polvet kipeytymään juostessa.

11

Alussa innostus ja päättäväisyys saattavat viedä mukanaan, mutta edelleen kannattaa pitää mielessä, että liikunnan säännöllisyys on paljon tärkeämpää kuin yhden kerran rasitus. Aseta tavoitteet oman kuntosi, ei kaverin kunnon tai jonkun julkkiksen treeniohjelman mukaan. Jokaisella on oma lähtötasonsa eikä niiden vertailussa ole järkeä. Vertaile mieluummin omaa kehitystäsi ja saatat innostua, kuinka nopeasti tuloksia alkaakaan näkyä. Muista lisäksi huolehtia terveellisestä ruokavaliosta ja riittävästi veden juonnista, jotta saat liikunnasta mahdollisimman paljon irti.