Kiireinen elämä, työ, perhe ja lukuisat hoidettavat asiat tekevät aikataulustamme toisinaan todella tiukan. Takaraivossa piilee kuitenkin usein ajatus liikunnasta ja tiedämme, että liikunta sopivissa määrin toisi myös lisäenergiaa itsellemme.
Mutta miten ihmeessä siihen löytää aikaa silloin, kun sitä aikaa ei yksinkertaisesti ole? Tällöin voi helposti tehdä pientä treeniä kotona, joka ei vaadi aikaa eikä erikoisia liikuntavälineitä. Suositukset siitä, kuinka usein liikuntaa tulisi harrastaa ja missä muodostaa vaihtelevat jonkin verran. Tärkeintä olisi kuitenkin liikkua edes jonkin verran ja pitää huolta omasta kunnostaan. Itselleen ei kannata olla turhan ankara ja liikunnan määrään vaikuttavat myös monet ihmisten henkilökohtaiset asiat, kuten yleinen terveydentila.
Jos kaikista suosituksista kuitenkin poimitaan jonkinlainen keskiarvo, ohjaa se meitä sellaiseen suuntaan, jossa jokaisen tulisi liikkua vähintään 2,5 tuntia viikossa. Se tuntuu paljolta äkkiseltään ajateltuna varsinkin, jos sen ajoittaa vain yhteen kertaan. Mutta jos sen jakaa moneen lyhyempään liikuntahetkeen niin jokaisen on aivan varmasti helppo löytää sen verran aikaa itselleen. Sitä paitsi, mikä olisi helpompaa kuin kevyt itse suoritettava kotitreeni? Sen voi tehdä missä itse haluaa, milloin itse haluaa ja mikä parasta: se on täysin ilmaista. Treeniohjelma voi olla vain 7 minuuttia pitkä, ja kiireisenä päivänä sen voi supistaa jopa 5 minuuttiin tai sen allekin. Tärkeintä on, että se tulee tehtyä ja se on itselle mielekästä. Netistä löytyy monenlaisia helppoja ohjeita treenin tekemiseksi.
Kotitreenin sisältö

Vähäinenkin liikunta on parempaa kuin se, ettei liikkuisi ollenkaan. Tavallisen kuntoilijan ei tarvitse hankkia sen erityisempiä urheiluvälineitä kotiinsa vaan treeni sujuu kätevästi ihan missä vain. Reipas kävelylenkki on oikein hyvää lämmittelyä, mutta lenkkeilyn lisäksi kannattaa ottaa mukaan myös erilaisia lihaskuntotreenejä, jotka on kohdistettu tietyille lihasryhmille.
Useimmat lyhyet treeniohjelmat käyvät läpi kolme vartalonosaa: yläkropan, alakropan ja keskivartalon. Olisi hyvä treenata kaikkia näitä osia tasaisesti, mutta kotona voi toki myös keskittyä joskus enemmän siihen kehonosaan, joka tuntuu itsestä heikolta ja johon kaipaisi lisää treeniä. Kotona treenaaminen on kätevää myös siksi, että sen voi tehdä juuri sinä ajankohtana kun se itselleen parhaiten sopii. Kun ajatuksena on ylläpitää hyvää kuntoa ja virkeää mieltä, ei treeninkään tarvitse olla sen kummempaa. Kevyt liikkuminen televisiota katsoessa, lasten kanssa tanssiminen ja asunnon siivoaminen käyvät myös liikunnasta. Töihin voi kävellä tai jäädä bussista pois muutamaa pysäkkiä aikaisemmin, jotta kotimatka pitenee. Liikunnasta ei kannata ottaa stressiä, sillä silloin se myös herkästi alkaa maistumaan puulta.
Kunnon kohottamiseksi olisi kuitenkin hyvä saada hikeä pintaan. Tällöin kannattaa ottaa avuksi treeniohjelma, josta saa todella hyviä vinkkejä eri liikesarjojen tekemiseen. Monesti jo kuukauden säännöllinen kotiliikunta tuo lisää energiaa kuin lähes huomaamatta ja ihminen alkaa liikkumaan muutenkin enemmän. Kun mukaan lisätään vielä kunnon hikitreeni niin tulokset ovat todella hyviä.
Erilaiset liikkeet myös helpottuvat mitä enemmän niitä tekee. Liikkeet jäävät lihasmuistiin, josta ne palautuvat mieleen aina uutta kierrosta tehdessä. Alussa tärkeintä onkin tehdä liikkeet oikein ja tämän jälkeen vasta lisätä pikkuhiljaa niiden vauhtia. Liikkeiden tekeminen tulee koko ajan helpommaksi ja kun ne sujuvat hyvin, kannustaa se myös tekemään niitä useammin. Tärkeintä on aina muistaa, ettei aseta itselleen liian korkeita vaatimuksia. Aloita kotitreenaaminen pikkuhiljaa ja anna sen muodostua itsellesi mukavaksi hetkeksi. Jos tänään väsyttää, niin ei se kaada maailmaa, kunhan asetat itsellesi edes jonkinlaisia tavoitteita kuten sen 2,5 tunnin liikkumisen saavuttamisen viikossa. Tsemppiä oman kotitreenin tekemiseen!